ATOMIC

28 kwietnia 2015 20:00

Wybuchowa mieszanka amerykańskiego free-jazzu z europejską charakterystyką, tak opisują ich niektórzy krytycy. Albo jeszcze lepiej – „część to wykład akademicki, a część, to niezła nocna impreza” – tak zespół określa się sam, a co sprawia, że ich dźwięk jest naprawdę Atomowy.

Atomic został założony w 2000 roku i już po pierwszych dwóch albumach: Feet Music (2002) i Boom Boom (2003) zarówno ich powiększająca się publiczność, jak i recenzenci muzyczni zaczęli postrzegać ich jako oryginalne brzmienie z całkowicie indywidualną energią, które można przypisać niewielu Skandynawskim bandom jazzowym.

Mimo że początkowo traktowany jako swego rodzaju bunt wobec specyfiki „skandynawskiego dźwięku”, którego przykład stanowili norwescy artyści takich wytwórni jak ECM, Atomic sami stali się nowym rodzajem unikalnego brzmienia.

Nie ukrywają swojego podziwu dla czołowych amerykańskich muzyków jazzowych, takich jak Duke Ellington, Archie Shepp, Charles Mingus i George Russell, by wymienić tylko kilku, ale muzyka Atomic jest także wynikiem równie wielkiej miłości do europejskiego free jazzu i muzyki improwizowanej. Traktują amerykańskie i europejskie tradycje jazzowe jako inspirację, a nie ograniczenia, jako trampolinę, aby ustanowić własny kierunek i pozycję w ramach muzyki jazzowej.

Nie będąc nowicjuszami, Atomic rozpoczęli trasy koncertowe niemal od razu po założeniu grupy i od 2000 roku intensywnie koncertują w Europie, Japonii i USA. Wydali 12 płyt CD, w tym ich albumy z 2010 r. „Theater tilters Vol 1 & 2”, w ich 10 rocznicę oraz “There’s a hole in the mountain” w 2013 roku.
W 2013 Paal Nilssen-Love opuścił zespół, aby zostać zastąpionym przez Hansa Hulbækmo.

SKŁAD:
Fredrik Ljungkvist – saksofony: tenorowy i barytonowy; klarnet
Magnus Broo – trąbka
Håvard Wiik – klawisze
Ingebrigt Håker Flaten– bas
Hans Hulbækmo – perkusja

Dyskografia:
Feet Music (Jazzland Rec. 2001)
Boom Boom (Jazzland Rec. 2003)
Bikini Tapes (Jazzland Rec. 2005)
Happy New Ears (Jazzland Rec. 2006)
Retrograde (Jazzland Rec. 2008)
Theater tilters vol. 1&2 (Jazzland Rec. 2010)
Here Comes Everybody (Jazzland Rec. 2011)
There’s a hole in the mountain (Jazzland Rec. 2013)

Współpraca:
Atomic VS Vandermark 5 „The Flamable Poster Boxset” (Attavistic 2004)
Atomic/School Days „Nuclear Assembly Hall (Okka Disc 2004)
Atomic School Days „Distill” (Okka Disc 2008)

www.atomicjazz.com
http://atomicjazz.bandcamp.com/album/lucidity

Komentarze

Powered by Facebook Comments